Sabina Fati. Singura pe Drumul Matasii – 80 de zile, 15000 km., 2500 de ani de istorie

Sabina+FatI

Aparuta recent la Editura Humanitas in colectia Memorii. Jurnale. Calatorii, aceasta carte extraordinara reabiliteaza pe deplin conditia jurnalistului obiectiv, patrunzator care, cu eforturi inimaginabile, se pune in slujba binelui public pentru a descoperi multiplele fatete ale unei lumi globalizate, greu de inteles din cauza polifoniei informationale si a partizanatului politic.

Mergand pe urmele lui Marco Polo, dupa 750 de ani, dar de la Est la Vest, ziarista Sabina Fati, redactor sef al cotidianului Romania Libera, corespondenta Radio Europa Libera (pentru Republica Modova) si profesor universitar la catedra de comunicare publica, purcede intr-o calatorie solitara pe vechiul Drum al Matasii, dupa o pregatire minutioasa si dificila de peste 6 luni pentru a obtine vizele si aprobarile necesare in aceste state autocrate, avand de depasit cateva handicapuri majore: o femeie europeana, singura ,inarmata doar cu un laptop ,2 telefoane, aparat foto,  un rucsac cu cateva schimburi si un sac de dormit, mijloace pecuniare precare si, nu in ultimul rand, ziarista, conditie vazuta ca un real pericol in acest spatiu imens, subjugat ideologic, religios, economic de proprii conducatori si de tarile care-si disputa de mii de ani suprematia, acum mai mult ca oricand; Rusia, China, Iran, Turcia.

Cartea este structurata pe doua planuri distincte: unul subiectiv, care surprinde impresiile autoarei ‘la cald” in parcurgerea acestui dificil itinerariu si unul obiectiv in prezentarea istoriei, mentalitatilor si a situatiei geopolitice ale celor zece tari, putin cunoscute de marele public. Asadar, jurnal si documentar in egala masura, completat cu note explicative si un superb istoric al ceaiului, ingredientul specific al acestor teritorii.

Calatoria incepe in aprilie 2014 in China si se incheie in iunie la Bucuresti, dupa parcurcerea urmatoarelor tari; China, Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Iran, Azerbaidjan, Georgia, Turcia.

A plecat ca turista, nu ca jurnalista pentru a-si pastra libertatea de miscare, mergand doar terestru, pe o distanta de mii de kilometri, pe jos, sau cu masini de ocazie, cu trenuri de zi si de noapte, cu autobuze supraaglomerate pe drumuri impracticabile, care strabat Muntii Pamir si Tian San la altitudini de peste 3000 de metri, cu pustiuri desertice in care pe sute de kilometri nu vezi tipenie de om, prin enclave artificiale lasate de Stalin, care destabilizeaza continuu zona.

A infruntat prejudecatile localnicilor, controalele abuzive la diferite frontiere, frigul si caldurile excesive, foamea si oboseala, insa a cunoscut nemijlocit sute de oameni si povestile lor, oameni obisnuiti, dizidenti, diplomati, ziaristi, afaceristi, dar cele mai emotionante sunt intalnirile cu femeile acestui imens spatiu, oprimate de mii de ani, care au ajutat-o intr-o calda solidaritate umana in cele mai dificile incercari. Nu intamplator, asadar, cartea le este dedicata, cu un puternic sentiment de compasiune si recunostinta.

Dincolo de impresiile subiective, deosebit de pretioase in intelegerea mentalitatilor locale, cartea este o complexa analiza geopolitica, bine documentata a Eurasiei si Chinei, in plina expansiune economica, in contradictie cu valorile democratice ale Occidentului. Concluzia autoarei, formulata fara emfaza politologului consacrat, poate veni in sprijinul celor care cauta astazi solutii pentru detensionarea acestor teritorii si pentru oportunitati de afaceri cu bogatiile lor imense, inca insuficient exploatate, dar ravnite de marile puteri: daca puterile vestice nu vor reusi sa rupa acest binom Rusia-China, Noul Drum al Matasii va fi o cale prin care cele doua isi vor imparti hidrocarburile si continentul extins al Eurasiei, intre cele doua oceane, cel cald si cel rece.

Pare o misiune imposibila azi, cu un Occident vulnerabil in fata noii migratii , care poate fi definita foarte bine in gandire confucianista: este greu de gasit o pisica neagra intr-o incapere intunecoasa daca ea nu este acolo…

CAMELIA FILIP

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *