D. KARNABATT – BOEMA DE ALTĂDATĂ

      8 comentarii la D. KARNABATT – BOEMA DE ALTĂDATĂ

coperta D Karnabatt

La începutul anului 2014, dintr-o iniţiativă a Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, preluată anul următor de Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu” avându-l ca numitor comun pe reputatul ziarist Dan Mucenic, apare în spaţiul nostru cultural colecţia „Biblioteca giurgiuveană”, cu finanţarea Consiliului Local Giurgiu.

Acest proiect îşi propune să revitalizeze cultura locală prin editarea în premieră sau reeditarea unor publicaţii reprezentative din literatura vlăsceană, prezervând, în special, valoarea documentară şi locală a unor autori uitaţi, dar şi promovarea unor scriitori contemporani, cu contribuţii semnificative în galeria valorilor giurgiuvene.

Pe parcursul a nici doi ani de apariţii editoriale neîntrerupte, colecţia a crescut lună de lună, adăugându-i-se noi serii bine individualizate: „Scrieri din trecut”, „Inedit”, „Documentar”, „Memorialistică”, „Universuri lirice”.

Prima carte a colecţiei, „Boema de altădată” de D. Karnabatt, deschide seria „Scrieri din trecut”, dând, în bună măsură, specificitatea demersului cultural: valoare locală prin evocarea oraşului natal şi documentară prin relatarea unor întâmplări având ca protagonişti mari personalităţi contemporane autorului, reuniţi în faimoasa „boemă” bucureşteană de la sfârşitul secolului XIX până la cel de-al doilea război mondial.

Volumul reproduce textul după apariţia princeps „Bohema de altădată”, Editura Vremea, 1944, având în plus eseul „Meandrele melancoliei” de Dan Mucenic care surprinde amprenta stilistică a scriitorului D. Karnabatt şi o postfaţă semnată de Emil Păunescu, cu importante detalii biografice ale acestui scriitor complet neglijat timp de 70 de ani.

Remarcabile în acest volum sunt paginile dedicate oraşului Giurgiu „un port pitoresc oriental”, unde-şi petrece copilăria, apoi nu mai puţin de opt episoade consacrate lui I.L. Caragiale, pe care a avut privilegiul de a-l cunoaşte în anul 1885, urmate de alte evocări emoţionante ale unor personalităţi din epocă, marcate de sărăcie, boli şi dispariţii premature, înainte ca talentul şi vocaţia lor să se manifeste plenar, aşa cum reiterează scriitorul în poezia „Rataţii” care deschide volumul din 1944: „Iubesc ai visului rataţi / talente mari, necunoscute / frumoase voci rămase mute, / O, tineri zei înmormântaţi /”

Dincolo de dramele existenţiale ale personalităţilor evocate, memoriile lui Dumitru Karnabatt au un umor cald, o ironie fină lipsită de accente caustice, realizând o „carte de atmosferă”, potenţată de numeroasele imagini de epocă prin care se ilustrează fiecare capitol.

Aşadar, o apariţie editorială de înaltă ţinută, urmată de alte 27 numere ale seriilor colecţiei, astfel încât se poate spune astăzi că deţinătorul tuturor numerelor este un bibliofil privilegiat.

 

CAMELIA FILIP

PS

Deschidem o noua rubrica, „Recomandari de lectura”, cu invitatia de a ne sugera propriile voastre preferinte  de lectura, din dorinta de a le pune la dispozitia publicului.

Share Button

8 thoughts on “D. KARNABATT – BOEMA DE ALTĂDATĂ

    1. Filip Camelia

      Excelenta alegerea! la fel de interesante sunt si celelate scrieri , ex. „Colectionarul” si „Magicianul” ale acestui scriitor modern, pasionat de istorie, ocultism si arta.
      Le recomandam si noi , reamintindu-va ca le puteti solicita la biblioteca judeteana.

      Reply
    2. Camelia Filip

      Excelenta alegerea acestui scriitor modern, preocupat de istorie, ocultism, arta. La fel de interesante sunt si alte scrieri ale sale ca;” Magicianul’, ‘Colectionarul’, ‘Daniel Martin”, pe care le puteti gasi la biblioteca judeteana

      Reply
  1. Carmen

    Felicitari pentru blog. O carte care mie imi place ar fi: Barbatii sunt de pe marte, femeile sunt de pe venus de John Gray

    Reply
  2. Filip Camelia

    Multumim si felicitari pentru preocuparea de a citi literatura dedicata dezvoltarii personale. E important sa intelegem lumea in care traim pentru a putea depasi atatea provocari venite din spatiul public dominat de explozia informationala si mediatica.

    Reply
    1. Camelia Filip

      Apreciem sinceritatea cititorilor de a-si asuma preferintele de lectura. Literatura erotica este cu adevarat un fenomen mondial, iar colectia „Eroscop” a Editurii Trei se regaseste in colectiile bibliotecii judetene.
      Va invit, asadar sa cititi si alte titluri din acest ciclu: ‘Cincizeci de umbre descatusate”, vol. 2 si 3 si ‘Cele 50 de vicii ale Domnului Grey’ ale aceleiasi autoare.
      Din literatura clasica de gen poate va opriti si asupra romanului „Portretul lui Dorian Gray „de Oscar Wilde, daca nu ati citit-o inca.

      Reply
  3. Mariana Răbîncă

    Bună ziua,
    Sunt Mariana din București și aș vrea să vorbesc cu cineva din cadrul muzeului pentru obținerea unei biografii a scriitorului Dimitrie Karnabatt – lucrez la o antologie de poezie religioasă și am nevoie de mai multe informații.
    Mulțumesc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *